Anders gaan denken

Onze werkelijke problemen kunnen niet worden opgelost door dezelfde lijn van denken waarop we ze hebben gecreëerd.
—Albert Einstein

 Een gevleugelde uitspraak van de afgelopen jaren is dat veranderen de enige constante is geworden. HR directeuren en managers geven tijdens gesprekken aan dat hun medewerkers verandermoe zijn geworden.  Over welke veranderingen wordt er dan over het algemeen gesproken? Door de laatste crises waren veel bedrijven genoodzaakt om weer terug te gaan naar de kern, sommigen hadden te veel kaf onder het koren. Met minder mensen efficiënter gaan werken gericht op een product of dienst. Productie optimaliseren.

Door de ogen van de medewerker zijn dit zeker veranderingen. Collega’s waar al jaren mee werd gewerkt zijn vertrokken, processen zijn verder gestroomlijnd, meer controle op afspraken en inzet. Voelt u de vermoeidheid ook al opkomen? In tijden van spanning wordt er door 98% van het management terug gegrepen op de Angelsaksische leer: vertrouwen is goed, controle is beter. Vrijheden worden ingeperkt, inzet moet efficiënter.

Nu het weer beter gaat laat men de teugels weer wat meer los en worden geluiden hoorbaar die teruggrijpen op het Rijnlandsmodel: de menselijke maat. Vertrouwen, loyaliteit en samenwerking vormen de basis. Vakmanschap vervangt de macht die gekoppeld is aan een functie. Teamwork wordt belangrijker dan persoonlijk gewin.

Gaat deze omslag voldoende zijn om de huidige problemen het hoofd te bieden? De wereld is veranderd, de veranderingen gaan door en steeds sneller.  We moeten meer gaan produceren met minder mensen en productieverlies. Anticiperen op de snel opvolgende ontwikkelingen is noodzakelijk.  Innoveren. En dat met medewerkers waarvan 88% zich niet betrokken voelt bij de werkgever.  Zelfs 26% zeer ontevreden is en toch blijft. Tijdens werktijd wordt 2-4 uur gebruikt voor persoonlijke doeleinden. En de verwachting is dat men in de nabije toekomst 11% minder wil gaan werken. Als ik u was zou ik dit niet willen kwantificeren.

Zeg eens eerlijk:

  • Wenst u ook meer ondernemerschap maar is er een gedegen autorisatieschema?
  • Ziet u ook graag meer zelfredzaamheid en zelfsturing maar kunnen uw medewerkers terug vallen op een mooi handboek?
  • Wilt u graag een duurzame wendbare onderneming als iedereen maar fysiek van 9-17 op kantoor is voor de Daily Standup Meetings?

Persoonlijk denk ik dat we toch echt nog een stap verder moeten gaan. Niet alleen door het 100% invoeren van het Rijnlands model. We kunnen beter! We moeten anders gaan denken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *