De nieuwe realiteit is daar!

Wat zijn wij mensen toch mooie wezens. We zijn nog geen vier weken verder, vier weken waarin onze sociale wereld enorm is veranderd, en we hebben ons alweer aangepast. Daar waar we in het begin moesten wennen aan het vele handen wassen, het houden van afstand, en het in de rij staan om überhaupt in de supermarkt te mogen merk je nu alweer stabilisatie op de ‘werkvloer’. 

Voor de gelukkigen onder ons die nog aan het werk kunnen zijn, was het ruim drie weken geleden echt even aanpoten. 

  • Week 1: Veel vragen en onzekerheid, afstemmen van de ruimtes thuis, de zakelijke agenda op die van de kinderen, zorgen voor een ergonomisch goede werkplek 
  • Week 2: De eerste nieuwigheid ging ervan af. De keuze viel weer vaker op het vertrouwde mobieltje (kost minder energie) en al het werk dat zich vorige week opstapelde konden we aan gaan beginnen
  • Week 3: De rust keerde weer terug op en in het werk. We gingen over tot de orde van de dag. De communicatie nam af. Iedereen weet weer wat en vooral hoe te doen. 

Het leek wel of we in ene allemaal konden wat jarenlang met pijn en moeite moest worden bevochten. Een stabiele IT omgeving, het thuis werken, meer in communicatie zijn met elkaar, duidelijk leiderschap, trots zijn op het werk en de werkgever, omzien naar elkaar. Mening leidinggevende moet hebben gedacht dat de cultuur van de ene op de andere dag was veranderd. De crisis bleek de urgentie die het schip keerde.

En nu wordt het spannend. De vierde week is nog niet voorbij en het lijkt wel of we de nieuwe realiteit hebben geaccepteerd. Dit is het en deze hele maand, zo niet langer, gaat dit het ook zijn. We hebben ons ritme hervonden, het loopt weer, de agenda kan het weer overnemen. Niets zo fijn dan wanneer het weer lekker loopt. In de basis zijn we gewoontedieren.

Dit feit helpt ons snel schakelen. Tegelijkertijd zit het ons in de weg om nieuw gedrag vast te houden. Als we terug komen op onze fysieke werkplekken bij de werkgever nemen oude gewoonten het weer over.

Hoe hou je vast waar je in de afgelopen weken zo trots op was? Welke zaken waren dat? Op welke manier kunnen jullie je dat eigen maken? Niet alleen nu, de komende crisisweken, maar ook later. Als jij niet een van de leidinggevende bent die het hoofd boven water probeert te houden dan is dit juist het moment om aandacht te besteden aan je cultuur. Welke cultuur wil je? Wat zag je goed gaan in de afgelopen weken? Waar was je trots op? Hoe kan je dit bewust inzetten en vergroten? En hoe hou je dit vast als we straks weer allemaal achter ons bureau zitten op locatie? Zorg voor bewustwording, bij jezelf en bij de collega’s. Zorg dat de nieuwe cultuur dè cultuur wordt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *