Greenfield inzichten tijdens quarantaine

Even los van alle emoties. Want gedwongen worden thuis te werken is toch wel even anders dan er zelf voor kiezen. En elke dag vanaf vandaag voor de komende weken, is toch ook anders dan eens per week een dag even lekker doorstampen. Dit is wel anders!

Ik doe het dus wekelijks, dat thuiswerken. Het geeft de ruimte om even zaken goed op een rij te zetten en meters te maken. En ik doe het al decennia. Ik ben dus wel wat gewend. En toch is vandaag anders. Je weet dat je ook morgen niemand spontaan even zult spreken over project x of y. Elke vorm van communicatie is bewust, vaker ook gepland. En de hele dag spreken via Skype of MSteams vraagt een andere concentratie. De eerste dag is ten einde en ik deel de mening van mijn collega’s: het is vermoeiend (maar dat is vast gewenning).

Tegelijkertijd biedt het enorme inzichten die op een andere manier veel langer op zich hadden laten wachten. Hoe vaak verzucht u dat een vergadering te lang duurde, er te weinig concreet wordt gesproken, etc? Elke meeting die ik vandaag heb gehad doorbrak deze tendens. En het viel iedereen op. We luisterden beter, we spraken nauwelijks nog door elkaar heen en kwamen sneller tot conclusies. De overleggen duurden 25-50% korter!

Mooie bijvangst: je leert de privé kant van je collega’s snel kennen. Zij die hebben moeten uitwijken naar werkschuurtjes omdat concentreren met de kinderen om hun heen niet lukt. Zij die een riante werkkamer op zolder kunnen laten zien. Of samen met de partner de keukentafel moeten delen (niet altijd makkelijk). Weer een andere collega is samen met haar kinderen kaarten aan het maken voor de ouderen en mensen in de zorg. Prachtige actie, ik raakte erdoor geïnspireerd.

Vandaag kwam bij mij de vraag binnen om een team te ondersteunen in hun ontwikkeling meer invloed aan te wenden. De gedachte om dat na de quarantaine te doen is niet raar. Maar juist nu, iedereen elders, en toch resultaten willen boeken want de business gaat door, maakt het relevant. Het maakt dat je bewuster stil moet gaan staan bij wat je wilt bereiken, wie je daarvoor nodig hebt en hoe je de ander kunt motiveren voor jouw vraagstuk. Mooie opdracht hebben ze zichzelf gegeven.

Veel succes iedereen!

Katinka

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *